Home >  Baby >  Maatschappij en samenleving >  Bibliotheek

Bibliotheek

Bibliotheken hebben als doel het lezen te bevorderen en in de bibliotheek staat 'lezen en leren' centraal. Er zijn daarom niet alleen leesboeken, maar ook allerlei informatieve boeken over bijvoorbeeld vogels, treinen en muziek. Je kunt je kind als baby al lid maken van de bibliotheek. Tot 16 jaar is lidmaatschap gratis.

In de bibliotheek kun je:

  • Boeken lenen.
  • Dvd’s en cd’s lenen.
  • Meedoen aan voorleesmiddagen.
  • Theatervoorstellingen bekijken.

Babyboekjes

Vanaf ongeveer 1 jaar kun je samen met je baby boekjes gaan lezen door samen de plaatjes te bekijken. Bijvoorbeeld boekjes van stof of plastic. Zo stimuleer je je kind om te leren praten. In de meeste bibliotheken kun je boekjes speciaal voor baby's lenen. Ook kun je er cd's lenen met liedjes voor baby's, dat vinden ze heel leuk!

Voor iets oudere kinderen zijn er in de bibliotheek voorleesboeken en luisterboeken. Veel bibliotheken hebben een 'makkelijk lezen plein' (MLP) en een speciale 'ouder-en-kindcollectie'.

Je baby voorlezen

Je kunt zelf boekjes lenen voor je baby maar ook meedoen met het landelijke project 'BoekStart voor baby's'. In dit project stimuleren bibliotheken het samen boekjes lezen met je baby. Op de website Boekstart.nl vind je hierover meer informatie en welke bibliotheken aan het project meedoen.

Tips

  • Om lezen meer te stimuleren, kun je regelmatig met je kind naar de bibliotheek gaan.
  • Is er bij jou in de buurt geen bibliotheek? Dan rijdt er misschien een boekenbus of bibliobus.

 

Afbeelding 323

Of vraag het Else, onze virtuele medewerker!